skip to Main Content

Janne ”Loffe” Carlsson 3 september 2016

Janne ”Loffe” Carlsson
Vernissage: lör 3 september 13-15 på Lomma Bibliotek
Utställningen pågår 3 september – 28 september

Som bildkonstnär uppvisar Janne Carlsson en stor bredd i såväl format, då han arbetar i både det stora som det lilla formatet, som i uttryckssätt och uttrycksmedel; oljemålningar, akryl och litografi. I hans bilder kan man också se en ”dubbelhet” i kompositionen – målningen. Ibland upptäcker man som betraktare oanade inarbetade motiv i kompositionen/bilden. Det har säkert sin grund i den lekfullhet – det äventyr- som Carlsson vill utmana och inbjuda betraktaren till. Hans måleri har enligt min uppfattning klara influenser från det ”modernistiska-expressiva” måleriet samtidigt som influenserna och traditionen från det svenska och franska landskapsmåleriet är uppenbara i åtskilliga av hans målningar.

Hans bildarbeten är stundtals präglade av experimentlusta som också hos betraktaren vill tända en upptäckarlusta att finna det som inte ögonblickligen kan upptäckas på målningen. En kvinnokropp kan t.ex. plötsligt utmejsla sig i landskapet eller i det dominerande motivet om betraktaren öppnar sina ögon.En fascinerande upplevelse som lockar till ett djupare betraktande av bilden än en hastig galleriblick.

Jan Carlsson kan nog också med fog betraktas som kolorist, då färgen i sig är och blir viktigare än själva formen i konstnärsskapet. Hans måleri kännetecknas av väl genomarbetade bilder som genomgående är präglade av stor harmoni i såväl komposition som färg.Hans bildkonstnärsskap har rönt stor uppmärksamhet, popularitet och fått god kritik.

Janne Carlsson har haft såväl separatutställningar bl.a. hos Svenska Konstnärsförbundet Citadellet i Landskrona, Kalmar Slott, Nya Hotell Kramer och Konstmagasinet Ottenby Kungsgård som samlings-utställningar bl.a. på Wittskövle-Garvaregården, Smedjan, Bruksgården.

Han finns också representerad i flera offentliga miljöer och man kan utan överdrift påstå att hans målningar pryder sin plats i såväl offentliga miljöer som på hemmets väggar. Janne Carlsson arbetar också i lera/keramik och hans figurer präglas av såväl utrycksfullhet som leklust.

/ av Anders Zackrés

Facebook

Unable to display Facebook posts
Show Error Message

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference for a solution.
Back To Top